Microcredencials universitàries: innovació en educació i desenvolupament professional

Font: iStock.com/elenabs

Les microcredencials universitàries són cursos que certifiquen competències i habilitats específiques que l’estudiant ha adquirit en el transcurs d’una experiència d’aprenentatge de curta durada (d’entre 3 i 14 crèdits ECTS).

Característiques de les microcredencials:

Per a saber-ne més:
Universitat de Barcelona. Les microcredencials universitàries a la Universitat de Barcelona.


Com dissenyar les microcredencials:

  • Han de dissenyar-se de forma que transmetin aprenentatges actualitzats, amb continguts pràctics i centrats en l’aprenent.
  • Ofereixen la possibilitat de personalitzar els itineraris formatius segons els interessos i objectius professionals dels estudiants.
  • Permeten que els estudiants adquireixin habilitats i competències específiques que són altament valorades en el mercat laboral actual. Això els dona un avantatge competitiu i augmenta les seves oportunitats d’ocupació.
  •  S’han d’aplicar metodologies didàctiques innovadores i que impliquin la participació activa dels estudiants.
  • Com a docents, tenim l’oportunitat de dissenyar i implementar microcredencials que responguin a les necessitats reals del mercat laboral. Això permet tenir un impacte directe en la preparació dels estudiants per al món professional.

Com avaluar les microcredencials:

Les competències adquirides s’avaluaran mitjançant rúbriques d’avaluació. Pots llegir com crear-les a l’entrada del blog: Rúbriques d’avaluació: què són i com elaborar-les.

La Comissió Europea està treballant per intentar que, en poc temps, la certificació obtinguda en un curs de microcredencial universitària sigui reconeguda en tots els països de la Unió Europea i que les microcredencials puguin ser emmagatzemades i compartides de forma senzilla amb tercers i siguin portables, via una “cartera digital” segura. Podeu trobar més informació a la pàgina de la Comissió Europea.

  • Oferir oportunitats d’educació i formació a una gamma més àmplia d’estudiants, inclosos els grups desafavorits i vulnerables.
  • Facilitar l’actualització de coneixements i competències que afavoreixin progressar en el món laboral.
  • Formar persones per poder fer front a les demandes del mercat laboral.